3 tips om de wereld te verbeteren

woensdag, 24 oktober 2012.

3 tips om de wereld te verbeteren

Het is doodstil in de zaal met 400 mensen. De vrouw op het podium vraagt: who wants to share? Mijn hart klopt. Zal ik iets zeggen? Maar bangerd als ik ben, blijf ik zitten.

Leiderschap is geen leiderschap als je het niet in de wereld brengt. Staan voor je waarden, staan voor je visie en missie is niet genoeg. Je moet het leven, je moet het zeggen, je moet het doen.

Veel mensen in leiderschapsposities, zoals leidinggevenden en ondernemers, duiken op het moment dat het spannend wordt. ‘Ik zal het wel niet goed zien’ zei een leidinggevende die een meningsverschil had met haar directeur. Zo vermeed zij het conflict en bleef alles bij het oude in de organisatie.

Verandering, transformatie, transitie, ontwikkeling, zal niet plaatsvinden als mensen hun leiderschap niet in de wereld brengen. Daarom stimuleer ik mensen in coaching altijd de wildste versie van zichzelf te worden. Want in de wildste versie van jezelf heb je leiderschap. Zo kun je een bijdrage leveren aan het veranderen van je omgeving en groots gezegd: verandering van de wereld.

Wil je als leidinggevende of ondernemer de wereld verbeteren? Het klinkt zo groot: de wereld verbeteren. Ik geloof zelf dat ik het verschil kan maken als ik mijn directe omgeving beïnvloed. Dan wordt de wereld verbeteren behapbaar.

De wereld verbeteren is klein beginnen. Als ik mijn waarden en normen leef als moeder, partner, opdrachtgever, opdrachtnemer, ondernemer, vriendin en familielid heb ik er eerlijk gezegd al mij handen vol aan. Hoe zit dat met jou?

Hierbij 3 tips om de wereld te verbeteren. Kan niet waar zijn, denk je misschien: 3 tips om de wereld te verbeteren, zo gemakkelijk is dat toch niet? Nee en ja. Nee, want de wereld verbeteren is geen sinecure, ik weet ook niet hoe je alle milieuproblematiek kunt oplossen, vrede kunt brengen in oorlogsgebieden en de economische crisis de wereld uit kunt helpen. En ja: ik denk dat je eigen invloed veel verder gaat dan je denkt, zeker als manager en ondernemer. Dus hierbij toch mijn 3 tips om de wereld te verbeteren.

Tip 1: word de wildste versie van jezelf. De wildste en sterkste versie van jezelf heeft de meeste power, de meeste impact en de meeste influence (je kan zeker wel horen dat ik in de VS ben geweest J). Hoe kan je de wildste versie van jezelf worden? Schrijf de 3 waarden op die voor jou het belangrijkst zijn. Bespreek met je beste vriend, je meest geliefde collega, je partner hoe je die waarden leeft, zodat je duidelijk wordt wat je dan doet, hoe jij je voelt en hoe je omgeving op je reageert.

Tip 2: wees de wildste versie van jezelf als je geneigd bent om te duiken. In situaties waar ik op mijn gemak ben, kan ik met gemak mijn wildste versie van mezelf uitleven. Eitje, want ik word toch wel geaccepteerd. Maar guess what? Ik heb dan ook de minste power, de minste impact en de minste influence. Ik ben daar onderdeel van een systeem dat mij al kent en mij apprecieert (min of meer). Je kan juist het verschil maken in situaties waarin je niet op je gemak bent, waar je boodschap nieuw is of mogelijk niet gewenst. Als jij je hart voelt kloppen in een situatie, is er altijd een leiderschapskwestie. Jij moet als leider opstaan en durft niet. Of de context zit niet te wachten op jouw boodschap, maar jij vindt die wel belangrijk.

Tip 3: maak een overzicht van alle situaties waar je die week of die maand de wereld kunt verbeteren. Mensen zeggen vaak tegen me: de wereld verbeteren, waar moet ik dan beginnen en wanneer? De praktijk is dat ieder mens de wereld kan verbeteren vanaf nu. Er zijn zoveel ontmoetingen, bijeenkomsten, overleggen waarbij je de wereld kan verbeteren. Als je al die situaties ziet als een gegeven, als een situatie die je niet kunt verbeteren, ja dan is het onbegonnen werk. Maar als je die situaties ervaart als mogelijkheden om de wereld te verbeteren: dan liggen er zoveel kansen voor het grijpen…!

Dus maak er werk van, manager of ondernemer. Juist jij kan de wereld verbeteren! Word de wildste versie van jezelf, laat je zien of horen als je wilt duiken en weet waar je kansen liggen!

Wat zijn jouw tips om de wereld te verbeteren? Ik lees ze graag, dus reageer!

Hartelijke groet,

Monique

Reacties (8)

 • Monique Bolung

  Monique Bolung

  04 november 2012 op 15:43 |
  Dank voor het compliment Debbie. Ik heb inderdaad getwijfeld over de titel: 'word de wildste versie van je zelf' ipv '3 tips om de wereld te verbeteren'. De eerste titel kwam in me op, de tweede heb ik bedacht. Zo zie je maar weer....
  Hartelijke groet,
  Monique
 • Debbie Bernasco

  Debbie Bernasco

  03 november 2012 op 10:16 |
  Super Blog Monique!

  Het gaat om het doen en geloven waarvoor je staat. Maar ik denk wel dat je het in de juiste context moet zien. Zoals omgevingsfactoren en personen.

  Word de wildste versie van jezelf. Had ook een mooie blogtitel kunnen zijn.... (maakt nieuwsgierig..)

  Nogmaals een heerlijke blog om te lezen.


  Groetjes,

  Debbie.B
 • Monique Bolung

  Monique Bolung

  29 oktober 2012 op 18:49 |
  Hi Carolina, dank voor je reactie. Goed om te horen, blij met je feedback! Hartelijke groet, Monique
 • Carolina Koomans

  Carolina Koomans

  28 oktober 2012 op 14:58 |
  Hallo Monique,

  Wat een energie en inspiratie spat ervan af. Dank voor het delen en daarmee voor je eigen leiderschap ;)

  Ik ga ermee aan de slag!

  Carolina
 • Monique Bolung

  Monique Bolung

  27 oktober 2012 op 14:36 |
  Beste Karin,

  Dank voor je reactie, goed om te horen dat je dit herkent. Ik ben nu bezig met de letterlijke en figuurlijke vertaling van het event naar mijn bedrijf in Nederland. En ja, ik herken dat sommige woorden gewoon niet te vertalen zijn. Ik heb dat met het woord 'ownerschip 'wat wij vertalen met 'eigenaarschap'. Maar dat dekt voor mij de lading niet. Dus ja over en weer herkenbaar.

  Hartelijke groet,
  Monique
 • Monique Bolung

  Monique Bolung

  27 oktober 2012 op 14:33 |
  Beste Antonio, dank voor je persoonlijke reactie en ook dank dat ik in je daily sta!Fijn dat je ook een man bent van leiderschap in de wereld brengen. Ik zag het op je website en ik vond je persoonlijk pad in leiderschap heel inspirerend.
  Hartelijke groet, Monique
 • Antonio Rubio

  Antonio Rubio

  26 oktober 2012 op 17:40 |
  Helemaal met je eens Monique.

  Voor mij is iedereen een leider, alleen weet niet iedereen dat. De laatste jaren hebben we vele soorten en vormen leiderschap voorbij zien komen, vandaar dat ik het hou bij #leiderzijn®.

  Dat komt uit jezelf zoals je zo mooi omschrijft. Het hoeft niet groots te zijn, als je het maar doet en onderneemt. De 3 tips van jou vatten het wel zo'n beetje.

  Dank je wel voor je blog
 • Karin Kramer

  Karin Kramer

  26 oktober 2012 op 09:50 |
  Leuk stukje, Monique. En herkenbaar. Ik heb nergens zoveel geleerd over (mijn eigen) leiderschap als in de USA, in grote en kleine bijeenkomsten, opleidingen, seminars. Daar zit ook een cultuurdingetje tussen Europa/USA bij hoor. Dat is ook tevens het leer/ontwikkelpunt. Althans dat was het voor mij: de 'vertaling' van USA naar Europa of Nederlandse cultuur. En ook letterlijke vertaling: een woord als deep democracy kent bv geen nederlandse tegenhanger. Een woord als being wordt naar nederlandse vertaling een ietwat zweverig begrip als 'zijn'. En zo zijn er velen. Enfin, bovenal: leuk om zo'n herkenbaar stuk van je te lezen!

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast