De kunst van een klap uitdelen

maandag, 09 juli 2012.

De kunst van een klap uitdelen

Stress hebben tijdens een teamcoaching. Heb jij dat ook wel eens? Er is spanning. Ik zie het aan de groep. Ze zijn niet tevreden, niet met elkaar en al helemaal niet met mij. En ik wil het graag heel goed doen.

Ik ben niet de enige coach die hier last van heeft. Veel coaches werken zich te pletter om soepel en glad een team te coachen: veel pret, veel ontspanning, veel geleerd. Niet dus.

De werkelijkheid is dat teamcoaching helemaal geen soepel en glad verlopen proces is. Het is knarsen en knetteren, een proces dat vaak stokt en stagneert.

De meeste teamcoaches maken weinig gebruik van hun eigen weerstand in teamcoaching. En dat is nu juist jouw goud, waarmee je teams en groepen in beweging brengt.

De kunst is om je eigen oordeel te gebruiken. Wat vind je nou eigenlijk van dit team dat je aan het coachen bent? Vind je de groep professioneel, saai, ineffectief, vermoeid?

Als je niet direct een mening hebt over het team, dan doe je aan zelfcensuur. Ieder team roept iets bij je op. Je vindt er iets van. Want een professionele teamcoach heeft een meetlat voor resultaatgericht teamgedrag.

Gebruik je meetlat. Houd contact met je gevoel of dat nou positief of negatief is en geef dat terug aan het team. Wedden dat ze daar veel van leren? Coachen zonder oordeel levert coachen zonder ziel op. En zielloos coachen brengt een team niet in beweging.

Ook vinden coaches het spannend om hun weerstand te uiten. Oké, je hebt een mening over een team en nog wel een lelijke ook. Eng om dat te zeggen.

Ik zie veel trainers en coaches een modelletje gaan uitleggen over weerstand of spanning in de groep op het moment dat mensen tegen elkaar uitvallen of elkaar doodzwijgen. Maar die spanning moet je juist gebruiken. Dus heb lef en uit je weerstand. Je wordt tenslotte betaald om de groep een stapje verder te brengen. En zij kunnen heel veel leren van jouw weerstand.

Incasseren is de kers op de taart in de kunst van het klappen uitdelen. Je hebt je mening geuit en het team is er niet blij mee. Ze geven je ervan langs of er ontstaat een ijskoude stilte. De kunst van klappen uitdelen in een team staat of valt bij de kunst van incasseren. Kun jij goed verzet, boosheid of weerstand van een team incasseren? Of ga jij je verdedigen, verklaren hoe je hebt bedoeld? Professioneel incasseren is dichtbij jezelf blijven. Observeren hoe het team reageert op jouw professionele tik. Neem waar hoe zij met kritiek omgaan. Vat hun reactie niet persoonlijk op. En breng het team weer een stapje verder: geef ze feedback hoe ze met kritiek omgaan.

Wil jij een goede sparringpartner zijn voor teams en de kunst van het klappen uitdelen in de vingers krijgen? Doe dan mee met de training 'Alchemie van organisatiegroei' over gouden interventies in organisatiecoaching.

Wil je dit artikel gebruiken op een website, in een nieuwsbrief of in een tijdschrift? Dat is mogelijk onder de voorwaarde dat je deze informatie opneemt met een werkende link en daarbij deze tekst: "Geschreven door Monique Bolung van Breinkorf - www.breinkorf.nl"

Reacties (0)

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast