Acquisitie van teamcoaching

woensdag, 05 februari 2014.

Acquisitie van teamcoaching

De potentiele klant kijkt me met opgetrokken wenkbrauwen aan en zegt: ‘kost teamcoaching zovéél?!!’. Het zweet breekt me uit. Ik had net mijn prijs genoemd. Het is een heel goede prijs. De klant krijgt waar voor zijn geld. Zijn hele team ligt met elkaar in de clinch. Al maanden. Dat kost klauwen met geld, tijd en energie. Collega-teams klagen, klanten klagen, het ziekteverzuim stijgt.

Aan mij de eer om dit op te lossen. Nou ja, ik ben een van de partijen die gevraagd is. Vanwege mijn goede resultaten en mijn goede naam, vertelt de potentiele klant mij. Waarheid of onderdeel van zijn onderhandelingstactiek, denk ik argwanend.

De moed zakt in mijn schoenen. Onzekerheid slaat toe. Kan ik hem wel helpen? Ben ik wel goed genoeg? Is mijn prijs inderdaad niet te hoog?

Wat heb ik een hekel aan dit onderdeel van zelfstandig zijn. Dat gesjacher om geld. Dat machtsspel tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. En dan ook weer mijn eeuwige getwijfel en geweifel.

Mijn mond verstrakt, ik word boos. Ga toch heen met je team, vliegt door mijn hoofd. Moet ik op mijn knieën voor die opdracht, nou mooi niet. Ik heb die opdracht echt niet nodig!

‘EGO! EGO! EGO!’ schreeuwt een stem in me. Ik zucht. Sinds ik meer zicht op mezelf heb dankzij jarenlange investeringen in trainingen, retraites en wat dies meer, confronteert mijn innerlijke stem me regelmatig. Heel verhelderend en spiritueel hoor, maar ook vaak onaangenaam en hinderlijk.

‘Ego? Ja, híj heeft een groot ego’ probeer ik nog. Mijn innerlijke stem schaterlacht. ‘Wie is hier nou de coach, wie is hier nou belangeloos?’ Knarsetandend geef ik toe: ik. Althans zo zou het moeten zijn.

Eigenlijk wil ik deze opdracht heel graag, want dit team zit in de soep. Dit team is mijn ideale klant. En ik weet zeker dat ik ze kan helpen. Dat was in het kennismakingsgesprek aan alle kanten voelbaar bij hen en bij mij. Maar met hun baas is de chemie een stuk minder. Daar zit natuurlijk de crux. De baas vindt mij waarschijnlijk niet alleen te duur, maar vooral een vervelend mens.

Vier tips voor succesvolle acquisitie in teamcoaching bij conflicten:

  • Wees meerzijdig partijdig. Geef ieders perspectief aandacht. Maak met iedere partij goede verbinding;
  • Laat iedere conflictpartij verwoorden wat naar hun idee de problemen zijn en ga uitvoerig in op de negatieve gevolgen van die problemen. Daarmee maak je de conflictpartijen ook eigenaar van het probleem.
  • Wees je bewust van de waarde van je programma of traject. Wees ook eigenaar van je professionele waarde.
  • Wees frank en vrij in acquisitie. Laat je ego thuis. Of wees bewust wanneer je ego opspeelt en gebruik dat gegeven tijdens de acquisitie.

Ik adem rustig in en uit, ga er eens goed voor zitten en zeg tegen de leidinggevende: ‘Ja, dat is de investering. En wat moet er gebeuren dat het voor jou iedere cent waard is?’. De wenkbrauwen van de leidinggevende zakken.

Zwoeg jij ook wel eens tijdens acquisitie? Laat me weten wat voor jou spannende of lastige momenten zijn en hoe jij daarmee omgaat! Ik hoor graag van je.

Reacties (0)

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast