Is gul goed?

donderdag, 22 november 2012.

Is gul goed?

Ben jij gul of gierig? De kans is groot dat je veel geeft. In mijn coachtrajecten en trainingen voor leiders en ondernemers kom ik vooral mensen tegen die vrijgevig zijn.

Mensen die veel geven doen dat met de beste bedoelingen. Denk ik. Ze willen een ander helpen. Daarom geven ze veel. En als dat een ander niet helpt, dan geven ze nog meer.

Neem nou Freek. Hij blijft maar informatie geven aan zijn medewerkers. Als ze het niet snappen, legt hij het nog eens uit. Als ze informatie niet kunnen vinden, stuurt hij nog een keer mail. In de hoop dat zijn medewerkers zelfstandig worden. Chantal is er ook zo eentje: ze blijft potentiële klanten maar informatie geven, gratis en voor niets. In de hoop dat deze mensen de stap maken naar echt klant van haar worden.
En Sophie geeft haar coachklanten alsmaar vertrouwen en begeleiding. In de hoop dat haar coachklanten zelfvertrouwen en kracht ontwikkelen.

Veel geven heeft een averechts effect.
De medewerkers van Freek hebben geen respect voor hem.
De potentiële klanten van Chantal vinden het wel gemakkelijk dat ze tips geeft. Omdat het gratis is, zien ze niet de waarde van haar adviezen en geven ze haar geen opdracht. De coachklanten van Sophie blijven afhankelijk van haar emotionele en mentale ondersteuning, waardoor hun zelfvertrouwen en kracht niet toeneemt.

Maar ik bedoel het goed, zeggen gulle gevers vaak.
Tja, dat kan. Het heeft alleen zo’n beroerd effect, dat gulle geven: afhankelijkheid, onderwaardering, geen respect.
Wat levert het jezelf op, vraag ik gulle gevers vaak.
Ik krijg dan meestal eerst een blanco blik.
Vervolgens leggen ze me nog eens uit dat ze het goed bedoelen.
En dan komt er vaak een moment dat gulle gevers erkennen waar ze behoefte aan hebben.

Gulle gevers willen erkenning, waardering en respect. Niks mis mee. Erkenning, waardering en respect is nodig om een organisatie te veranderen, om je bedrijf op te bouwen, om groepen in beweging te krijgen.

Maar jezelf weggeven leidt tot onderwaardering, miskenning en minachting. Dat laatste klinkt heftig, maar is wel realiteit.
Freek bleef steken in geven en is weggepest door zijn team. Zijn collega-leidinggevenden hebben het laten gebeuren.

Tip: als je respect wilt en waardering, start dan met respect te hebben voor je zelf en jezelf te waarderen.
Ken je talenten en kwaliteiten en gebruik die iedere dag.
Heb oog voor wat je tot stand brengt en waardeer dat in jezelf.
Dit is het startpunt van geven. Dan geef je vanuit je zelf.

Hoe gul ben jij naar klanten, medewerkers, coachees, deelnemers?

Je bent welkom om je reactie op dit artikel hieronder te plaatsen.

Hartelijke groet,

Monique

Reacties (4)

 • Monique Bolung

  Monique Bolung

  06 december 2012 op 23:25 |
  Hallo Menno,

  Het gaat inderdaad om té veel geven, overinvesteren. Veel mensen worstelen daar mee. Bij te veel geven is er geen balans in geven en ontvangen en dat leidt tot ongelijkheid in relaties. De andere vorm is vrijgevigheid, gulheid. Dan is er geen sprake van overinvesteren. Dank voor je reactie.

  Hartelijke groet,
  Monique
 • Menno

  Menno

  25 november 2012 op 11:30 |
  Hoi Monique,

  Ik worstel hier mijn hele leven al mee, iemand anders probleem voor hem/haar willen oplossen. Na jaren van zoeken en hulp kom ik op een een persoonlijke missie uit die luidt 'een wereld waarin ik iedereen die ik tegenkom blind kan vertrouwen'. Ik denk dat jouw stelling van twee kanten bezien kan worden. Het eerste deel is waar jij over uitweidt, namelijk het werk van andere mensen doen en geen grenzen stellen. Daarin ben ik het met je eens. Het tweede deel bestaat voor mij uit gul geven van vertrouwen, aandacht, vriendelijkheid en hulp als daarom gevraagd wordt. Dit is volgens mij absoluut nodig om andere mensen te kunnen laten groeien. Ik ben het daarom niet helemaal met je eens en zou liever zeggen dat mensen grenzen moeten kunnen stellen.

  met oprechte groet,

  Menno
 • Monique Bolung

  Monique Bolung

  24 november 2012 op 11:57 |
  Hallo Anton,
  Hartelijk dank voor je reactie. 'Gul'geven leidt inderdaad niet tot nadenken, ownership bij de ontvangende partij.
  Hartelijke groet,
  Monique
 • Anton

  Anton

  24 november 2012 op 09:48 |
  Herkenbaar. Ik merk dit vaak met mijn LEAN trainingen. Luisteren naar de wensen of problemen van de klant (intern of extern) is extreem belangrijk. Door gericht vragen te stellen wordt de echte kern duidelijk. Klanten ervaren dat als prettig, er is verbinding, er wordt niks opgedrongen
  Bij problemen (vaak de interne dialoog) wordt de medewerker zelf naar het antwoord geleid. Ook dit is erg effectief, ze hebben het zelf opgelost, zijn trots, hebben geleerd en hierdoor is implementatie van de “eigen “ oplossing snel gerealiseerd.
  Voor geïnteresseerden, op mijn site blog ik over mijn LEAN ervaringen in diverse sectoren

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast